De fire temperamenter

De fire temperamenter


For nogle år siden kom jeg til at tænke på ”De fire temperamenter”; Det melankolske, det flegmatiske, det koleriske og det sangvinske. Jeg begyndte at spekulere i om man kunne beskrive temperamenterne musikalsk. Jeg fik så ideen til at lave to LP’er, hvor hver LP side afspejler et temperament.


Melankoliker – sort galde, jord

Flegmatiker – slim, vand

Koleriker – gul galde, ild

Sangviniker – blod, luft

 

Fantastisk som inspiration - Jeg bestemte mig for at skrive musik til fire forskellige besætninger, så hver LP side får sin helt egen lyd og stemning.


Det melankolske var det første temperament, jeg begyndte at skrive til. Her valgte jeg besætningen vibrafon, klarinet/basklarinet, cello og slagtøj. Jeg har skrevet fire numre til ”det melankolske”; Venten, Sort galde, Muld og Sorgfugl. Undervejs fandt jeg ud af at selveste Carl Nielsens 2. Symfoni har titlen ”De Fire Temperamenter”, så jeg er jo bestemt ikke den første til at få ideen….Så det sidste nummer jeg ville indspille til det melankolske blev ”Tit er jeg glad” som en hilsen til Carl Nielsen.


Et par meget hede junidage i 2018 gik jeg i studiet med Tine Vitkov (klarinet og basklarinet), Anja Lillemæhlum (cello) og Birgit Løkke(perkussion). Studiet var Birgits skønne ”legehus” (øvelokale, atelier m,m). Lydtekniker var Jesper Siberg og mikrofonpakke lånt af DMF København. Vi fik det meste indspillet den første dag trods temperaturer på 30-35 grader…


Måske inspireret af den hede sommer i 2018 tænkte jeg på musik udsprunget af Bossa Nova til det næste temperament ”det flegmatiske”. Jeg kom også til at tænke på stemningen på en strand en varm sommerdag. Besætningen er her vibrafon, fløjte/altsax(Christina von Bülov) og guitar (Jeppe Holst). Titlerne er; Bølgen, Flegma (det græske ord for slim), Solstik, Ankring og Krusninger.


Det flegmatiske blev også indspillet i juni – i 2019 i et gammelt Foleystudie i Lyngby hos Jesper Siberg. Her skulle alle placeres det rette sted, så gulvet ikke knirkede men ellers fine indspilningsforhold. Vores indspilning har mundet ud i den nye trio ”Flegmatic Moods”.

Flegmatisk - Melankolsk er nu indspillet og udgivet 12. august 2020 på vinyl og som to Ep'er. 


Det koleriske blev indspillet i juni 2021 i Ark studiet - Jesper Siberg styrede stadig lyden med sikker hånd. Inspirationen til det koleriske er hentet fra så forskellige steder som secondline, russiske komponister og filmmusik: Her med en spændende ny besætning:

Karen Humle (violin),Tomas Dabrowski (trumpet), Jakob Munck (trombone og tuba), Signe Østlund Jacobsen (klaver), Johannes Østlund Jacobsen (trommer) og jeg selv spiller perkussion i denne omgang.

Titlerne er: Lava, Gul Galde, Colera, Afmarch og Sitren


Det sangvinske er indspillet i foråret 2022  - igen i filmstudier i Lyngby. Her måtte jeg jo tage det helt bogstaveligt og lave musik til tre sangere. Jeg selv spiller marimba for at lægge en god bund til sangerne og bruge marimbaens bløde klang

Randi Pontoppidan, Anna Mose og Johanna Sulkunen er med på ordløs vokal!

Titlerne er: Nynnen, Blodrød, Luftkrstaller, Teselskab hos Gahu og Flagren


Sangvinsk - Kolerisk er nu udgivet digitalt d. 14.oktober 2022 som to EP'er og udkommer d. 3.3.2023 på vinyl.

Læren om de fire temperamenter stammer fra antikken først beskrevet 400 f. kr. af grækeren Hippokrates. Den antager, at der er fire temperamenter, hvoraf et er særlig dominerende hos det enkelte menneske. Det sangvinske temperament er optimistisk, det melankolske tungsindigt, det koleriske heftigt og det flegmatiske sindigt.